Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie
MEE NL
facebook
twitter
linkedin
maart 2018

Themanieuwsbrief LVB en schulden

'Omdat ik een lichte verstandelijke beperking heb, laat ik me makkelijk overhalen door verkopers.' Ans, moeder van vier kinderen, vertelt hoe ze in de schulden is geraakt. 

Het voorbeeld van Ans staat helaas niet op zichzelf. Een aanzienlijk deel van de mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) leeft in armoede en heeft schuldproblemen. Vaak wordt deze beperking niet herkend. Problemen verergeren, schuldhulpverleningstrajecten lopen mis en er ontstaan nieuwe schulden. Hoe kunnen we deze problematiek voorkomen en aanpakken?  

Daar gaat deze themanieuwsbrief over, die MEE NL uitbrengt in het kader van de Week van het Geld (12 t/m 16 maart). 

 

Hoe voorkomen we schulden bij moeilijklerende jongeren?

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking zijn extra gevoelig voor groepsdruk en reclame, hebben weinig besef van de waarde van geld en kunnen de consequenties van hun handelen vaak niet overzien. Ze lopen daardoor een groter risico om in de financiële problemen te komen. Om dat te voorkomen heeft MEE het programma Smart met Geld ontwikkeld.
Lees meer over Smart met Geld.
 
 

Raad pleit voor vereenvoudiging van regels om schulden te voorkomen

‘Ingewikkelde taal werkt ontstaan van schulden in de hand’ kopte de Trouw boven een artikel over het rapport dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) heeft uitgebracht over het schuldhulpverleningsbeleid in Nederland. De raad adviseert de overheid en organisaties om schuldenproblematiek te voorkomen door vereenvoudiging van regels en procedures, zoals het toeslagensysteem.
Lees meer over het rapport van de RVS.

Lees meer >
 
 

Voorkom dat schuldhulp faalt voor mensen die deze het hardste nodig hebben

MEE ziet in de praktijk dat mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) onnodig lang kampen met schuldenproblematiek doordat hun beperking niet tijdig wordt herkend door wijkteammedewerkers, beleidsmakers en schuldhulpverleners. Hierdoor vallen deze mensen vaak vroegtijdig uit en bij schuldhulpverleningstrajecten. Hoe kunnen we dat voorkomen? 

 
 

Symposium '18-/18+ problematiek bij kwetsbare jongeren'

MEE NL organiseert net als vorig jaar weer een (gratis) symposium over problematiek waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Dit jaar is het thema de problematiek die kwetsbare jongeren ervaren als ze 18 jaar worden. Op vrijwel alle levensgebieden vinden dan transities plaats, wat vaak tot een opeenstappeling van problemen leidt. Graag gaan we over deze problematiek én de oplossingen met jullie in gesprek. 

Datum: woensdagmiddag 6 juni 2018
Locatie: Utrecht
Doelgroep: vertegenwoordigers van gemeenten, praktijk- en VSO- scholen, RMC's en andere professionals die in hun dagelijkse werkzaamheden te maken hebben met deze problematiek
Inschrijfkosten: geen

Meer informatie over het symposium volgt later, maar u kunt u nu al wel inschrijven. Wacht daar niet te lang mee; we verwachten dat we meer aanmeldingen krijgen dan dat er plaatsen zijn (net zoals vorig jaar). 
Ga hier naar het inschrijfformulier. 

Let op: Vanwege het beperkte aantal plaatsen, kunnen wij helaas niet garanderen dat u na inschrijving daadwerkelijk toegang krijgt tot het symposium. 
 

Compilatie symposium 'Schuldenproblematiek bij mensen met een laag IQ'

 


In juni 2017 organiseerde MEE NL in Utrecht een symposium over de schuldenproblematiek bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Deskundigen uit verschillende vakgebieden belichten dit onderwerp vanuit hun eigen perspectief. Heeft u het symposium gemist? Of wilt u nogmaals horen wat daar gezegd is? Klik dan op bovenstaande afbeelding voor het afspelen van de compilatiefilm. 

 

Verantwoording

U ontvangt deze nieuwsbrief
  • omdat u zich heeft aangemeld voor het symposium 'Schuldenproblematiek bij mensen met een laag IQ' in 2017 en daarbij heeft aangegeven geen bezwaar te hebben om van MEE NL meer informatie over dit onderwerp te ontvangen;
  • en/of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van MEE NL.
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: